pannenkoekenexpeditie | een familieontdekkingsreis door het Rijksmuseum

Pannenkoekenexpeditie

Productimpressie van de pannenkoekenexpeditie

Dit afstudeerproject is gedaan in opdracht van het Rijksmuseum. Doel van het project was om een familieontdekkingsreis te ontwikkelen die de museumervaring van families verrijkt en families op twee manieren verrast; een verrassing met betrekking tot de familie interactie en de museum collectie.

ONDERZOEK
In de beginfase van dit project is er een literatuurstudie gedaan naar museumervaring en familie museumbezoeken. Daarnaast is er een uitvoerig gebruikersonderzoek gedaan welke bestond uit twee delen; observaties naar familiegedrag in het tijdelijke Rijksmuseum en een co-research studie naar gewenste familie interactie en familie museumbezoeken

Plattegrond van een deel van het tijdelijke Rijksmuseum met de routes van de geobserveerde families

Co-research is een kwalitatieve vorm van onderzoek, waarbij de gebruikers actief deelnemen in het onderzoeksproces. Tijdens dit onderzoeksproces hebben de deelnemers interviews met familieleden en/of kennissen gedaan door gezamenlijk een interviewboekje in te vullen. De inzichten uit deze interviews hebben zij gedeeld met de andere deelnemers en de onderzoeker tijdens een generatieve feedback sessie.

Met de uitkomsten uit de literatuurstudie en het gebruikersonderzoek zijn design guidelines en focuspunten voor de ontwerpfase opgesteld. Ook zijn er vijf karakteristieke families, zogenaamde familia´s, opgesteld, met de daarbij horende familie behoeften.

Overzicht van de vijf familia’s

PRODUCT

Tijdens de ontwerpfase zijn er verschillende concepten ontwikkeld. Om tot de uiteindelijke versie van de pannenkoekenexpeditie te komen zijn de sterke punten van twee concepten gecombineerd. Deze combinatie is verder uitgewerkt tot een eindproduct.

De pannenkoekenexpeditie introduceert families met de Gouden Eeuw afdeling aan de hand van een pannenkoekenrecept uit deze periode. De vraag die de familie zal beantwoorden tijdens de tour is; wat heb je nodig om in de Gouden Eeuw pannenkoeken te bakken?

De vragen en opdrachten in de tour worden gepresenteerd in de vorm van een kartonnen bouwpakket. De antwoorden dienen te worden gegeven door middel van het uitdrukken van vormpjes. De vormpjes die zo verzameld worden, kunnen aan het eind van de tour in elkaar geschoven worden waardoor een 3D pop-up puzzel van een VOC schip ontstaat.

De pannenkoekenexpeditie; een 3D pop-up puzzel in een map

De map met de pannenkoekenexpeditie, zoals de familie deze krijgt bij de informatiebalie in het museum

Aan het eind van de tour heeft de familie kennisgemaakt met alle ingrediënten die nodig zijn om pannenkoeken te bakken en hoe deze ingrediënten naar Nederland werden vervoerd, daarnaast is er tijdens de tour een link gelegd tussen de ingrediënten en de collectie van het Rijksmuseum. Het resultaat van de 3D pop-up puzzel maakt ook deel uit van het antwoord op de beginvraag; een schip was namelijk nodig om alle ingrediënten naar Nederland te brengen.

In de laatste fase van het afstudeerproject is het product in de praktijk getest met verschillende families om het product te evalueren en verbeterpunten aan het licht te brengen. Deze verbeterpunten zijn, na afronding van het project, meegenomen om het product verder te optimaliseren en gereed te maken voor productie. Vanaf de kerstvakantie 2013 is de tour te doen in het Rijksmuseum.

Graduation Project | april 2013

Detail puzzel en opdrachten

Detail van de pop-up puzzel en de opdrachten

← terug naar projecten